Testing the Strength of Bondi Magnets

Magneten testen in het lab

Door Bondi Treasure Hunter

De Neodymium magneten of Zeldzame-aardemagneten die we gebruiken voor magneetvissen zijn ontzettend sterk, maar hoe sterk precies, dat is moeilijk te zeggen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ons hele arsenaal aan magneten uitvoerig getest. Ik heb er fietsen, winkelwagens, giga kluizen en zelfs een motor mee opgevist! Als ik mijn naam ergens op zet, dan wil ik ook zeker weten dat het de sterkste magneten zijn om het beste mee te kunnen magneetvissen. En om dat écht zeker te weten, moeten we onze modderige buitenjassen een dagje inwisselen voor witte labjassen. Jazeker, het is tijd om de Bondi Magnets te testen in een laboratorium!

We staan bij een high-tech apparaat dat ontworpen is om een hele rits aan verschillende materialen te testen voor industrieel gebruik. Een van die materialen is Neodymium, perfect dus voor onze vismagneten. Als je de video hebt gezien waarin mijn vinger tussen twee magneten terechtkomt, dan begrijp je dat ik dat absoluut nooit meer wil laten gebeuren. Ik was dan ook een beetje huiverig om de magneten met de hand op een grote metalen machine te zetten.

Het magneten-testapparaat beschikt over een enorme kracht, waardoor hij de magneten ontzettend langzaam omhoog kan trekken. Dit gaat met een fractie van een millimeter per keer. Terwijl de machine heel langzaam de magneet omhoog trekt, meet hij constant de kracht waarmee de magneet zich naar beneden trekt. De gehele test duurt zo’n 5 minuten, waarbij per millimeter meermaals de trekkracht van de magneet wordt gemeten. Zo wordt er uiteindelijk een geheel profiel van de magnetische trekkracht van de magneet gemeten. 

Voor vismagneten is het erg belangrijk dat de trekkracht langzaam afneemt naarmate de magneet verder weg van het metalen object is. Dit betekent dat de magneet op ruime afstand nog steeds metaal aantrekt. Als de magneet op afstand snel zijn trekkracht verliest, zal in een veel kleiner gebied rondom de magneet metaal aangetrokken worden.

Veel magneten die worden aangepast voor magneetvissen, zoals dubbelzijdige magneten, doorstaan deze test niet. Hun sterkte neemt veel te snel af, waardoor je uiteindelijk schatten op kleine afstand van de magneet al niet meer vangt. Ik heb alle Bondi Magnets natuurlijk al in de praktijk getest, en ik was enorm tevreden met hun trekkracht en range. Maar we zijn hier niet gekomen voor mijn gevoel over de magneten, we zijn hier voor feiten en onomstotelijk bewijs! Laten we beginnen.

 

De Nugget

De eerste magneet in de test setting is de Nugget, onze meest compacte magneet. Ik ben erg fan van deze magneet. Hij is dan wel klein, maar hij is echt een stuk krachtiger dan ik aanvankelijk verwachtte. De Nugget heeft me echt verrast met wat hij allemaal uit de gracht viste, én hoeveel gewicht hij vasthield. hij is klein genoeg om flink diep in het bodemslib te graven, en tegelijk is hij krachtig genoeg om alle schatten op de bodem te vinden. Het was dan ook niet echt een verrassing voor me toen ik de labresultaten zag. Voor zo’n klein magnetisch oppervlak heeft de Nugget ontzettend veel kracht in huis.

 

de Jackpot

De volgende magneet die z’n doos verliet was de Jackpot magneet. Voorzichtig hingen we hem aan de testmachine. Door zijn grotere omvang voelde ik al direct dat er meer kracht in de Jackpot zit wanneer hij zich vastgrijpt aan de metalen plaat. Ik heb vanaf het begin gezegd dat de Jackpot een perfecte magneet is om mee te starten. Je kan er jaren mee sloten en grachten verkennen voordat je toe bent aan een zwaardere magneet. Echt een alleskunner. In de test kon ik duidelijk zien dat de trekkracht van de Jackpot langzaam afnam naarmate de magneet verder van de metalen plaat getrokken werd. Deze test heeft hij met vlag en wimpel doorstaan! Een absolute aanrader.

 

De Bondi Gold

Je weet ongetwijfeld dat de Bondi Gold mijn meest gebruikte magneet is. Daarom heet hij tenslotte ook de “Bondi” Gold! Ik was dan ook extra zenuwachtig zijn beurt was om getest te worden. Niet alleen voor het testen trouwens, maar ook voor het zien van de resultaten! Het voelde een beetje alsof ik m’n schoolrapport zou krijgen. Ik heb zoveel tijd gespendeerd met deze magneet, zóveel schatten heb ik er mee opgehaald. De Bondi Gold is voor mij zijn gewicht in goud waard. De labresultaten lieten echter duidelijk zien dat de Bondi Gold niet van goud gemaakt is, maar van Neodymium: wat een krachtpatser! Tijdens de test zoomde het scherm meermaals uit om alsmaar groeiende grafiek in het kader te laten passen. Ik was al trots op de resultaten in de praktijk, maar nu ik deze geweldige labresultaten ernaast leg, ben ik nog trotser op mijn favoriete magneet. De Bondi Gold presteert letterlijk buiten kaders!

 

De El Dorado

We zijn aanbeland bij de laatste magneettest van de dag, en dat is een flinke. Ik heb al drie keer kunnen oefenen met de magneet op de metalen testplaat zetten, maar nog steeds twijfelde ik of ik de El Dorado wel met de hand wilde bevestigen. Ik kon alleen maar denken aan die vinger ertussen! Voorzichtig liet ik de El Dorado naar de plaat zakken, en toen BENG! Jahoor, die zat muurvast. Eigenlijk moest hij precies in het midden van de testplaat vast komen te zitten. Maar hoe hard ik het ook probeerde, deze magneet wilde zich niet meer laten verplaatsen. Uiteindelijk hebben we het maar aan de machine overgelaten om hem te verplaatsen. Dit was op zichzelf al bewijs dat de El Dorado de sterkste magneet van de collectie is. De testresultaten bevestigden volgens verwachting dat de El Dorado de ALLERsterkste vismagneet is die je kan krijgen. Wees echter wel voorzichtig met deze zware jongen, want hij is écht héél sterk!


Conclusie
Deze testdag was voor mij ontzettend interessant. Nooit eerder heb ik zo wetenschappelijk mijn spullen getest. Het was mooi om te zien dat mijn praktijkervaring met de magneten bevestigd werd in het lab.

Ik ben er nu nóg zekerder van dat je tevreden zal zijn met onze vismagneten. Dat is uiteindelijk het doel: om mijn magneetvis hobby met iedereen te delen, en te zorgen dat elke Bondi Magneetvisser de juiste materialen heeft om elke mogelijke schat naar de oppervlakte te halen. 

Nu de testresultaten binnen zijn, staat er nog maar één ding te doen: een magneet kiezen! Dus, wordt het de Nugget, de Jackpot, de Bondi Gold of de El Dorado? 

 

P.S. Tijdens deze testdag zijn er gelukkig geen vingers gesneuveld :)

Terug naar blog